nedjelja, 11. kolovoza 2013.

Nekoliko kratkih savjeta

Kad je priča napisana i uređena iskoristim još jedan filter, a to je čarobna stvarčica "Find" koja će vam pomoći pronaći uljeze :)



1. upišite "par" - često se, barem meni, zna potkrasti ta kratka i jednostavna riječ koja bi trebala imati funkciju riječi "nekoliko", ali nema niti će ikad imati. Par znači dva komada nečega ili nekoga koji imaju sličnosti ili su istovjetni. Za sve što prelazi brojku dva treba koristiti riječ "nekoliko". Npr. Par dana znači dva dana, a nikako tri, četiri ili više.
2. Upišite "nek" - iznenadit ćete se koliko se u tekst uvuče nekorisnih riječi poput "neki", "neka", "nekakav". Zaista je nepotrebno često je koristiti, možda jednom u desetak kartica, ako i toliko. Npr. Bila je u nekakvom crnom kaputu. Čemu ovdje služi riječ nekakav ? Već je rečeno da je kaput crn. Ubacite radije cijeli pasus opisivanja nesretnog kaputa, pa ako hoćete napravite i scenu u kojoj se vidi kako je osoba došla u posjed kaputa, ali ne pišite "nekakav". To guši tekst, a ni vama ni liku ne daje vjerodostojnost.
3. Upišite "te" - pregrozna rječica koja se zna zalomiti i onda čitamo te ovo te ono. Čuvajte je se.
4. upišite "koj" - prikazat će vam se "koji", "koja", "koje" . Služe za nastavljanje rečenice i čini mi se da je u većini slučajeva umjesto njih bolje staviti točku. Točka ubrzava ritam.
5. Ako želite držati čitatelja budnim , pišite u prezentu i to kratkim rečenicama.
6. Ako baš morate napisati tri kartice opisa jezera, razlomite ih na pasuse i ubacujte povremeno po nekoliko rečenica. Današnji je čitatelj nestrpljiv. Davno su prošla vremena kad se navečer sjedilo ispred kamina i čitalo Waldena.
7. Priču ili roman započnite, po mogućnosti, nečim šokovitim što će čitatelja zaintrigirati.
8. Pišite, pišite, pišite, jer samo ćete tako imati materijala za uređivanje. Nemojte misliti da je svaka vaša rečenica bogomdana. Nije, vjerujte mi. Od svake se može napraviti bolja, a to se postiže samo vježbom.

Nema komentara:

Objavi komentar